Trainingen/workshops

Emoties zoeken altijd een uitweg. Desnoods knallen ze eruit

Herkennen, erkennen en uiten
Iedereen heeft (dezelfde) emoties. Of je nu in Nederland geboren bent of aan de andere kant van de wereld, emoties horen bij het leven. Het verschilt echter hoe iedereen ermee omgaat.

Vanaf de geboorte van een kind mag het nog veel leren. Zo ook alles over zijn of haar emoties, want ze ervaren ze al wanneer ze nog in de buik van hun moeder zitten. Ze hebben hun opvoeders nodig om te leren over en omgaan met emoties.

Kinderen spiegelen hun ouders in het omgaan met emoties. Als je begint bij de basiskennis en -vaardigheden over emoties, kun je veel problemen voorkomen. En dat begint al bij de emoties van de ouders, want hoe kunnen we onze kinderen leren over emoties als we het zelf niet weten.

Wist je bijvoorbeeld dat alle emoties een belangrijke functie hebben en dat we ze allemaal nodig hebben en dus ruimte zouden moeten geven?


Hoe ga jij als ouder om met je eigen emoties? En met die van je kind(eren)? Hoe geef je ruimte aan alle emoties én stel je tegelijk ook grenzen aan gedrag? Dit is niet altijd makkelijk. Goed nieuws: wellicht kan ik hierbij helpen!
Achter (ongewenst) gedrag zit namelijk altijd een emotie en daarmee een behoefte. Als je als ouders hier naar kunt kijken en je kind(eren) kunt helpen emoties op een fijne manier te uiten, dan is dat niet alleen prettiger voor jou als ouders, maar ook voor je kind(eren) die zich dan met meer zelfvertrouwen en zelfkennis kan ontwikkelen.

Weet je soms niet meer hoe je het beste kunt reageren op al die emoties van jezelf en van je kind(eren)? Lijkt niets meer te werken? Dan is wellicht een workshop SOS Kinderen en Emoties iets voor jou.

Voor ouders:

Introductieworkshop SOS Kinderen en Emoties

Tijdens de introductieworkshop leer je als ouder(s) de basis over:
– Welke emoties er zijn.
– Waarom emoties belangrijk zijn.
– Wat onze kinderen te leren hebben.
– Hoe je hier als ouder(s) je kind(eren) mee kunt helpen.
Daarnaast deel je ervaringen met andere ouder(s).

De introductieworkshop duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Het is een interactieve, laagdrempelige en praktische workshop die een introductie biedt over emoties. Het geeft herkenning, bewustwording en inzichten over emoties en wat voor invloed emoties hebben op ons gedrag en dat van je kind(eren). Voor meer verdieping is de 3-delige workshop.

Ik bied de introductieworkshop aan voor ouders. Wanneer er een nieuwe georganiseerd wordt, zal dat hier op de website te vinden zijn. Daarnaast kan de introductieworkshop ingezet worden als ouderavond op een school, kinderopvang of gastouderbureaus. Maar ook ben ik te benaderen voor informatiemarkten rondom jeugd en gezin, als inspirerende workshop voor professionals in het onderwijs, kinderopvang en hulpverlening.

Interesse en meer info? Mail mij dan via info@dehoningbij.eu


3-delige workshop SOS Kinderen en Emoties

De 3-delige workshop is bedoeld voor ouders die graag meer verdieping en concrete en praktische tips willen rondom emoties en het omgaan met hun eigen emoties en die van hun kind(eren). Waar de introductieworkshop de basiskennis geeft over emoties, geeft de 3-delige workshop meer verdieping over de functies van de emoties, wat kinderen te leren hebben en hoe ouders hierbij kunnen ondersteunen. Daarnaast wordt er geoefend met praktische tips om zo direct zelf de meerwaarde te ervaren en te ontdekken wat bij jou en je kind(eren) past. Ook is er veel ruimte om met andere ouders te sparren en te delen, want ook van elkaar kan veel geleerd worden!

De workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten van 2,5 uur. Elke bijeenkomst staat een emotie centraal en zal bestaan uit een stukje theorie, voorbeelden, vragen en interactieve opdrachten:

– In bijeenkomst 1 staat ‘boos‘ centraal: soorten boosheid, uiten van boosheid, wat te doen ín het moment, wat te doen achteraf en omgaan met ruzie.
– In bijeenkomst 2 staat ‘bang’ centraal: functie van angst, wat te doen ín het moment, wat te doen achteraf en vergroten van zelfvertrouwen.
– In bijeenkomst 3 staan ‘bedroefd’ en ‘blij’ centraal: functie van bedroefd zijn, oorzaken, wat te doen ín het moment, teleurstelling, dood en verlies. Verder ook de functie van blij zijn, waarom lachen gezond is en veerkracht vergroten.

De workshop is in te zetten voor verschillende leeftijden: peuters, kinderen en pubers.

Interesse? Houdt de website en Facebookpagina goed in de gaten voor data of mail mij via info@dehoningbij.eu


Voor kinderen:

Training Op Reis door de Wereld van Emoties

Wat zou het geweldig zijn als ieder kind mag opgroeien met de ervaring dat het heel normaal is om je boos, bang of verdrietig te voelen. Dat deze emoties absoluut niet fout zijn of snel weg moeten zijn, maar dat ze juist heel belangrijk zijn en ze iets willen zeggen. Dat emoties er juist zijn om te helpen om weer in je kracht te komen.
Dat mogen kinderen (en hun ouders) spelenderwijs leren in deze training. Door middel van spellen, creatieve werkvormen, beweging en ontspanning.
De training is bedoeld voor kinderen van 6 – 10 jaar. Ouders worden middels informatiebrieven op de hoogte gehouden over de inhoud van de bijeenkomsten en krijgen tips voor in de thuissituatie.

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten en aan het einde van de bijeenkomsten kunnen kinderen hun emoties herkennen en weten ze hoe ze er op een fijne manier mee om kunnen gaan:
– Waarom hebben we emoties en hoe herken je ze?
– Wat ervaar ik in mijn lichaam bij een emotie, welke signalen kan ik op letten?
– Emotie ‘Boos’
– Emotie ‘Bang’
– Emotie ‘Verdrietig’
– Emotie ‘Blij’

De training kan individueel gedaan worden of als groep.

Interesse of meer informatie? Mail mij dan via info@dehoningbij.eu


Voor professionals:

2-daagse basistraining SOS Kinderen en Emoties voor jeugd- en gezinsprofessionals

In je werk heb je te maken met veel verschillende kinderen en ouders. Inzicht in emoties en er op een effectieve manier op reageren, maakt het verschil.
Tijdens de 2-daagse basistraining krijg je als professional concrete tips en tools waarmee je jouw vaardigheden ontwikkelt in het coachen/begeleiden van kinderen en hun ouders in het op een gewenste manier omgaan met emoties.

Aan het einde van de basistraining:
– Voel je je als professional bekwaam om kinderen en ouders kennis en vaardigheden te leren over emoties.
– Je hebt een breed scala aan praktische tips en tools om kinderen en ouders stapsgewijs gewenst gedrag rondom emoties aan te leren.
– Je bent je meer bewust van je eigen emoties en welk effect ze hebben op je gedrag.

De training is oa geschikt voor jeugd- en gezinsprofessionals, ambulant begeleiders, gezinshuisouders, kindertherapeuten en -coaches, gezinscoaches, wijkteamleden en welzijnsorganisaties.

De training is zowel live als blended te volgen.
Ook zijn er mogelijkheden om de training in company (op maat) aan te bieden.

Interesse of meer informatie? Mail mij dan via info@dehoningbij.eu


Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Klachtenprocedure